Távolság: Székelyföldi szállásunktól / Székelyszentlélektől 110 km. Körülbelül 1 óra 49 perc
< >

Békás-szoros (románul: Cheile Bicazului) egy tektonikus eredetű szurdokvölgy a Hagymás-hegységben, Erdélyben, Hargita megye északkeleti részén, a Békás-patak völgyében.

A szorost 1971-ben védetté nyilvánították, jelenleg a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park része. A Békás-szorost közrefogó hegycsúcsok: Kis-Cohárd (1344 m), Csíki-bükk (1264 m), Oltár-kő (1154 m), Mária-kő (1125 m). Az Oltár-kő nyugati lábánál a Lapos-kanyonon keresztülfolyva a Lapos-patak ömlik a Békás-patakba. A Kis-Békás-szoros a szurdok alsó részén, a Kis-Békás-patak mentén található, mely patak a Tar-kő nyerge alatt ered és egy 20 km hosszú völgyben halad. A szoros legvadabb része a Kis-Szurdok-Kő és a Csíki-bükk között található.

A szoros egyetlen ismert legnagyobb barlangja a Hóvirág-barlang, melynek 28 m hosszú és 26 m széles termét diákok fedezték fel 1973-ban. Alját cseppkőmedencék borítottá és szinte egymást érték a cseppkőoszlopok. Az egyik mellékjáratban barlangi medve csontokat is találtak. Sajnos a barlangot a látogatók tönkretették, még mielőtt védetté nyilvánították és lezárták volna. A Békás szoros 1996-ban Nemzeti Park rangra emelkedett.

A szoros védett növénye többek között Havasi Gyopár.