< >

A parajdi sóbánya a Kárpát medence legjelentősebb sókitermelő helye. A Sóvidék központja Parajd (Praid). A település Hargita megyében, Székelyudvarhelytől 38 km-re a Görgényi havasoktól délre, a Kis – Küküllő mentén található.

Parajdon a sóbányászat egészen a római korig nyúlik vissza. A kitermelt só helyén keletkezett hatalmas csarnokok közül egyet megnyitottak a látogatók és a gyógyulni vágyók számára. A sóbánya a légúti megbetegedésben szenvedők kiváló gyógyászati helye. A földalatti gyógykezelés 120 méter mélyen található. A bejárattól autóbusz szállítja a gyógyulni vágyókat egy 1250 méter hosszú tárón keresztül. Fürdő és üdülőhely, gyógyhatású meleg sós fürdője van, ahol a fürdőzők lebegnek a tömény sós vízben. A parajdi művelődési otthonban megtekinthető néprajzi kiállításon (Falumúzeum) közel 2000 helybeli és környéki tárgy, történelmi emlék kapott helyet. Különösen a sóvágással és sószállítással kapcsolatos eszközök, szerszámok és makettek, valamint fényképek sokasága látható.

Rapsóné vára: Parajd határában a Kis-Küküllő és a Nagyág völgyén felfelé haladva emelkedő sziklacsoport egyik csúcsán állnak Rapsóné várának romjai. Ős-székelyvárnak tartják, eredete, sorsa ismeretlen. Az 1974. évi ásatás alapján 11-12. századinak becsülik.

Parajdi sóbánya: